Stories zijn een blijvertje: waarom het nu de tijd is om ermee te beginnen

Toen Stories een aantal jaren geleden opkwamen, had ik er niet zo’n hoge pet van op. Waarom zou iemand geïnteresseerd zijn in een verhaal dat maar 24 uur blijft bestaan? En waarom zou dit interessant kunnen zijn voor een bedrijf? Veel meer geloofde ik in de kracht van de normale tijdlijn, waarop je zorgvuldig gemaakte posts kon plaatsen die altijd blijven bestaan.

LinkedIn Stories

Een paar jaar verder en Stories zijn niet meer weg te denken van social media. Wat ooit begon bij Snapchat als leuke toepassing voor kinderen, is nu met de lancering van LinkedIn Stories uitgegroeid tot een serieus middel voor de professionele markt om contact te houden met volgers en het netwerk.

Op Instagram zijn Stories zelfs zo populair, dat eigenaar Facebook manieren zoekt om het swipen (bladeren) door Stories van verschillende accounts te vergemakkelijken. Binnenkort komt er bijvoorbeeld een optie om boven je Stories een balk zichtbaar te maken met alle Stories van accounts die jij volgt, zodat je snel naar andere Stories kunt klikken. Dit past bij de boodschap van het bedrijf dat de Story langzamerhand het belangrijkste middel wordt om de betrokkenheid met volgers te onderhouden.

Stories swipen

Het belang van Stories blijkt ook uit de keuze van LinkedIn om vorige week Nederland als tweede land na Brazilië uit te kiezen om Stories te introduceren. Het gebruik van het platform is sinds de coronavirusmaatregelen enorm gestegen. Het thuiswerken vraagt bovendien om een plek waar je vluchtige, lichte boodschappen kunt plaatsen die je normaal gesproken op de werkvloer of tijdens een netwerkborrel met elkaar zou delen.

Het social media-gebruik verandert
Het korte, snelle karakter van Stories verandert logischerwijs wel de manier waarop we social media consumeren. Kijkers bekijken vaak en veel Stories, waardoor het geen probleem is om verschillende afbeeldingen en video’s tegelijk in je Story aan te bieden. Daarin ligt zelfs de sleutel van het succes.

Stories

Eerst Stories dan tijdlijn
Het directe en tijdelijke karakter van Stories zorgt er bovendien voor dat volgers regelmatig terugkomen om te kijken, om zo een moment te kunnen ervaren dat niet voor altijd zal blijven bestaan. Sterker nog: omdat kijkers niets van hun favoriete merken en influencers willen missen, kijken ze eerder naar Stories dan naar de gewone tijdlijn, en gaan ze eerder de interactie aan als ze de Stories bekijken. (Ook dat kan immers maar tijdelijk.)

Conclusie
Stories zijn blijvend, tot grote verbazing van de 2017-versie van mij. Ze worden zowel voor bedrijven als consumenten steeds belangrijker in het gebruik. Pas je social media-strategie daarom aan op het maken van Stories, zodat je in kunt springen op deze trend.

Meer weten over het gebruik van Stories? En hoe je daar zelf passende content voor kunt maken? Videoprofs verzorgt workshops over LinkedIn Stories en Instagram Stories:

Lunchsessie LinkedIn Stories (twee delen): 26 en 27 mei óf 9 en 10 juni
Lunchsessie Instagram Stories (twee delen): 2 en 3 juni óf 16 en 17 juni

Meer informatie over de workshop LinkedIn Stories staat hier en over de workshop Instagram Stories hier.

Direct aanmelden voor één van deze lunchsessies? Dat kan via het aanmeldformulier op deze website.

Facebook
LinkedIn
Instagram
YOUTUBE