Handige accessoires voor bij het filmen

De ontwikkeling van smartphones gaat zo snel dat je eigenlijk geen extra’s nodig hebt om een goede video te maken. Wil je toch net dat beetje extra? Lees dan onze tips voor handige accessoires.

Microfoons
Goed geluid is onontbeerlijk voor een video. De microfoon in je smartphone is prima, en voor wat extra ondersteuning kun je ook je koptelefoonoortjes als zender gebruiken. (Wordt het alleen wel een intiem gesprek…)

microfoonWil je echt professioneel aan de slag? Of film je in een rumoerige ruimte? Gebruik dan een dasspeldmicrofoon. Dit is een klein microfoontje met een lang snoer, die je op je kleding vastmaakt. Makkelijk voor als je iemand wilt interviewen, of een video maakt met de selfie-stand. Deze Rode SmartLav+ Lavalier is bijvoorbeeld een heel goede.

Rode VideoMicMaak je video’s van de omgeving? Of film je anderen? Kies dan voor een richtmicrofoon. Deze microfoon plug je aan de zijkant van je smartphone in en neemt vooral het geluid op in de richting waar je filmt.

Extra handig: je krijgt er een windkap bij, zodat je ook goed buitenopnames kunt maken. Onze voorkeur gaat uit naar de Rode VideoMic. Heb je een iPhone? Bekijk dan deze variant.

Rode wireless microfoonWil je van ver kunnen filmen en toch goed geluid? Gebruik dan een verlengkabel. Of wil je meerder microfoons inpluggen? Dan is een splitter wat voor jou.

Liever draadloos en prijs geen probleem? Kies dan voor de Rode Wireless Go en de Rode SC4 om hem aan te sluiten op de smartphone.

Verloopstukje iPhone
Heb je een iPhone 7 of hoger? Dan kan je het stekkertje van je microfoon niet direct inpluggen in je smartphone. Daarvoor heb je een verloopstukje nodig. Die heb je bij je telefoon gekregen. Ben je die kwijtgeraakt? Hier bestel je een nieuwe.

Statieven en stabilizers
Ook een statief kan uitkomst bieden bij het filmen. In de meeste smartphonecamera’s zit een goede stabilizer, maar een beetje extra steun kan nooit kwaad. Statiefjes zijn te vinden in allerlei soorten en maten en voor even zoveel verschillende situaties te gebruiken.

statiefJe kunt een statief bijvoorbeeld op tafel zetten voor een vlog, gebruiken als selfiestick of vastmaken aan een stoelpoot, om uit een bijzondere hoek te filmen. Dit statiefje van Joby heeft behalve flexibele poten ook nog magneten, waardoor je hem makkelijk bevestigt aan een motorkap, lantaarnpaal of radiator.

Vind je het lastig om je smartphone met je hand stil te houden tijdens het filmen? Dan kan een monopod uitkomst bieden. Deze houd je als een stok vast, waardoor het makkelijker is om zonder wiebelen te filmen. Een goede en niet al te dure monopod is bijvoorbeeld de Shoulderpod S2 The Handel Grip.

GimbalWil je heen en weer kunnen lopen tijdens het filmen, op en neer gaan, zonder dat het ten koste gaat van de stabiliteit van je beelden? Dan is een gimbal iets voor jou. Dit is een geautomatiseerde stabilisator die ervoor zorgt dat zelfs jouw raarste bewegingen stabiel worden vastgelegd. Zelf gebruiken we de Zhiyun Smooth Q2.

Wil je vloggen? Dan gebruik je uiteraard een selfiestick. Ook die zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Extra handig zijn diegene met bluetooth-afstandbediening, zoals deze Benro Smart BK10. Dankzij de uitklapbare poten is die teven als tafelstatief te gebruiken.

Klem voor smartphone
Heb je al een statief voor je fotocamera? Koop dan een klem om je smartphone erop te kunnen bevestigen. Bijvoorbeeld deze van Caruba Universal Phone Holder.

Extra licht
RinglampHet mooiste is om tijdens het filmen gebruik te maken van natuurlijk licht. Wil je toch liever een extra lamp erbij? Dan is de Yongnuo YN08 LED ringlamp een aanrader. Dit is zowel een professionele lamp als make-up spiegel in één.

Een tweede betaalbare optie is de selfie ring light van Dörr. Het zachte licht van deze lamp zorgt ervoor dat alles er wat vriendelijker uitziet. Hij wordt dan ook vaak gebruikt voor het maken van beauty tutorials en presentatievideo’s.

Wil je helmaal professioneel en is geld geen probleem? Dan is de StudioKing LED Ringlamp wellicht iets voor jou.

Goed om te weten: deze pagina is niet gesponsord door fabrikanten. Alle tips die we geven, zijn op onze eigen kennis en ervaringen gebaseerd.

Een succesvolle online strategie kan niet zonder videocontent. Wil jij leren hoe je professionele smartphone video’s maakt? Kijk dan bij ons aanbod van workshops of meld je aan voor de MKB Video Challenge.
Liever een op maat gemaakt aanbod? Wij geven ook incompany-trainingen.

Facebook
LinkedIn
Instagram
YOUTUBE